Til forsiden

Advarer mot forhåndssensur i ekstremisme-forebyggingen

NR advarer mot at myndighetene i kampen mot ekstremisme ikke gjør ytringsrommet trangere og at politiets forebyggende arbeid ikke får preg av grunnlovsstridig forhåndssensur.

Seniorrådgiver Arne Jensen deltok på høringen om stortingsmeldingen om forebygging av ekstremisme i Stortingets kulturkomite tirsdag 8. april. Foto: Stortingets nett-tvSeniorrådgiver Arne Jensen deltok på høringen om stortingsmeldingen om forebygging av ekstremisme i Stortingets kulturkomite tirsdag 8. april. Foto: Stortingets nett-tv
Seniorrådgiver Arne Jensen deltok på høringen om stortingsmeldingen om forebygging av ekstremisme i Stortingets kulturkomite tirsdag 8. april. Foto: Stortingets nett-tv

Sist oppdatert

Først publisert

Tirsdag 8. april var det høring i Stortingets kulturkomite om stortingsmeldingen om forebygging av ekstremisme. Fra NR deltok seniorrådgiver Arne Jensen.

Han understreket viktigheten av at myndighetene i kampen mot ekstremisme ikke gjør ytringsrommet trangere.

- Det mangfoldige samfunnet gjør at vi i sum må tåle mer og ikke mindre. Vi må ruste oss for å bli krenket, sa Jensen og siterte jurist og spesialrådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, som har sagt det slik: «Vi må lære opp barna våre til å ta til motmæle og være saklig uenige og ikke lære dem til å føle på krenkelser og gå i fosterstilling og si at verden er slem.»

Arne Jensen advarte også mot at forebygging av ekstremisme fra politiets side kan gi seg utslag i forhåndssensur.

- Det er bra at regjeringen, i stortingsmeldingen selv erkjenner faren ved at det å forebygge kriminalitet på ytringsfrihetsområdet fort kan lede oss hen mot forhåndssensur, noe som altså er grunnlovsstridig. Vi håper imidlertid komiteen vil understreke dette ytterligere. Politiets arbeid på området har ved flere anledninger vist seg å være svært problematisk, og dette er et styringsmerke det er viktig at komiteen tydeliggjør, sa Jensen.

Han minnet i tillegg om viktigheten av å legge til rette for gode rammevilkår for de redaktørstyrte mediene.

-Jeg har nettopp vært på SKUP-konferansen, der noe av den beste journalistikken premieres. Disse prosjektene er i stor grad avhengig av innsynsregler. I svært mange tilfeller blir de møtt med stor motstand, dels gjennom feilaktig tolkning av loven, dels gjennom den minst åpenhetsvennlige tolkningen av loven. Det er utrolig mye som kan gjøres politisk og administrativt for å legge til rette for mer av den journalistikken alle sier de vil ha, sa Jensen.

Her er de skriftlige innspillene fra NR til høringen.

Se opptak fra høringen her (NRs innlegg starter 46 min og 45 sek ut i sendingen.)

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå