Til forsiden

- Behov for å styrke offentlig ansattes ytringsfrihet

Sivilombudsmannen mener det trengs konkrete tiltak for å styrke ytringsfriheten for offentlig ansatte. - Det bør skje gjennom mer aktiv veiledning fra overordnede myndigheter, mener Aage Thor Falkanger.

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger anbefaler å revidere eller opprette rundskriv til kommunene om ansattes ytringsfrihet og å revidere de etiske retningslinjene for statstjenesten.Foto: SivilombudsmannenSivilombudsmann Aage Thor Falkanger anbefaler å revidere eller opprette rundskriv til kommunene om ansattes ytringsfrihet og å revidere de etiske retningslinjene for statstjenesten.Foto: Sivilombudsmannen
Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger anbefaler å revidere eller opprette rundskriv til kommunene om ansattes ytringsfrihet og å revidere de etiske retningslinjene for statstjenesten.Foto: Sivilombudsmannen

Først publisert

Sivilombudsmannen har undersøkt hvordan offentlig ansattes ytringsfrihet er regulert. Bakgrunnen er klager til ombudsmannen og andre henvendelser, blant annet fra flere kommuner, som gir et inntrykk av at det hersker usikkerhet både i statlig og kommunal forvaltning om hvor grensen for ansattes ytringsfrihet går. Også formidling via media forsterker inntrykket. Resultatet av undersøkelsen foreligger nå som en uttalelse publisert på Sivilombudsmannen nettsider.

Frihet til å ytre seg er en grunnleggende rettighet. Den er nedfelt i Grunnlovens § 100 og følger også av internasjonale forpliktelser, blant annet de europeiske menneskerettighetenes artikkel 10. Det er den ansattes rett til å ytre seg på egne vegne som er beskyttet. Hvem som skal ytre seg på vegne av virksomheten, styrer virksomheten selv.

I tidligere uttalelser har ombudsmannen lagt til grunn at arbeidsgiver ikke har adgang til å reagere på en ansatts ytringer, med mindre det foreligger en åpenbar risiko for skade på arbeidsgivers legitime og saklige interesser. Det er også pekt på at det skal mye til før grensene for den ansatts ytringsfrihet er overskredet.

Både for stats- og kommunalt ansatte har ytringsfrihet vært omtalt i to ulike retningslinjer. Etter en vurdering, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet opphevet retningslinjen for de kommunalt ansatte. Begrunnelsen er at en regulering av ansattes ytringsfrihet i retningslinjer kan oppfattes som å begrense den ytringsfrihet den ansatte har. Retningslinjene for statsansatte er ikke opphevet.

- På bakgrunn av de klagesakene og henvendelsene ombudsmannen mottar, mener jeg det er behov for en veileder for kommunalt ansatte som beskriver de rettslige utgangspunktene og som gir anbefalinger om tiltak og retningslinjer som vil sikre vernet om ytringsfrihet, sier Aage Thor Falkanger.

Les mer her.

Norsk Redaktørforening har engasjert seg sterkt i spørsmål omkring offentlig ansattes ytringsfrihet. En undersøkelse fra Agder-fylkene presentert under Arendalsuka 2015 viste at en rekke kommuner påla politikerne ulovlig taushetsplikt. I en undersøkelse utført av Oslo Redaktørforening i 2014 oppga over halvparten av de offentlig ansatte at kravet til lojalitet har bidratt til at de har vegret seg for å delta i offentlig debatt.

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå