Til forsiden

Bekymret for smittefare under pressekonferanser

Sammen med NTB og Norsk Journalistlag har Norsk Redaktørforening sendt brev til SMK, departementene og helsemyndighetene om avvikling av pressekonferanser under korona-epidemien. Her ber de om at pressekonferanser i større grad holdes utendørs eller i større rom.

De siste ukene har svært mange pressekonferanser vært avviklet i R5 i regjeringskvartalet. Dette lokalet er ikke godt egnet fordi det blir for trangt og dermed utsettes fotografer og journalister for smittefare, mener NTB, NR og NJ. Bildet er fra den daglige pressekonferansen 26. marsFoto: NTB scanpixDe siste ukene har svært mange pressekonferanser vært avviklet i R5 i regjeringskvartalet. Dette lokalet er ikke godt egnet fordi det blir for trangt og dermed utsettes fotografer og journalister for smittefare, mener NTB, NR og NJ. Bildet er fra den daglige pressekonferansen 26. marsFoto: NTB scanpix
De siste ukene har svært mange pressekonferanser vært avviklet i R5 i regjeringskvartalet. Dette lokalet er ikke godt egnet fordi det blir for trangt og dermed utsettes fotografer og journalister for smittefare, mener NTB, NR og NJ. Bildet er fra den daglige pressekonferansen 26. marsFoto: NTB scanpix

Først publisert

Her er hele henvendelsen som ble sendt fredag 27. mars:

Til Statsministerens kontor, Departementene, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Oslo Universitetssykehus

Vedr. avvikling av pressekonferanser ifm korona-epidemien

Norsk Redaktørforening har mottatt reaksjoner på avviklingen av en del pressekonferanser i forbindelse med korona-epidemien. Det gjelder særlig pressekonferanser i regjeringskvartalet, og da først og fremst R5. Utsendte medarbeidere, blant annet fra NTB, opplever lokalene som alt for trange og utrygge med tanke på smitte. Selv om antall personer fra hver redaksjon er begrenset til to, så blir det likevel mange mennesker på relativt lite areal. I tillegg til statsråder og de som skal adressere pressen, er det en rekke rådgivere og andre fra embetsverket som bidrar til at lokalet fylles ytterligere opp.

Vi har merket oss at enkelte av helseforetakene (og ved en anledning, statsrådene) holder pressekonferanser utendørs. Vi tolker det slik at det er for å redusere smittefare.

Vi forstår at alle som arrangerer pressekonferanser i disse dager ikke kan arrangere disse utendørs på fast basis, men oppfordrer likevel til å vurdere å holde flere pressekonferanser utendørs når vær og vind og sikkerhetshensyn tillater det. Alternativt ber vi om man vurderer lokaler, med bedre plass og luft. Dette bør være av interesse også for de statsråder og andre myndighetspersoner som deltar. I Oslo kan man for eksempel tenke seg Rådhuset, Universitetets aula, Konserthuset eller Operaen som alternative lokasjoner. Utenfor høyblokka i regjeringskvartalet er også et velegnet sted, i det minste på dager med godt vær, som vi har hatt i det siste.

I likhet med de andre redaksjonene er NTB svært påpasselige med å overholde FHIs pålegg og anbefalinger med tanke på smittevern. Vi vasker alt foto- og liveutstyr etter bruk og før bruk. I praksis mellom hvert intervju. I tillegg bruker vi plastpose og strikk på mikrofoner på podiet. Disse kastes etter hvert intervju/pressekonferanse.
NTB leverer for tiden 6-10 livesendinger hver dag og har behov for å beskytte våre egne ansatte som utsetter seg for større risiko enn de som i disse dager oppholder seg på hjemmekontor. Det samme gjelder selvsagt andre redaksjoner som er tilstede på mange pressekonferanser og orienteringer. Mange uttrykker nå uro over forholdene pressekonferansene avvikles under. Mediene er av Justisdepartementet definert som viktig samfunnsfunksjon i den situasjonen vi står i, og det er maktpåliggende for oss å følge det løpende nyhetsbildet. NTB leverer bilder, videolive og løpende nyheter til nær sagt alle norske medier og fyller en viktig rolle i demokratiet.
For å beskytte NTB og de øvrige medienes medarbeidere og omgivelsene, ber vi om at helseforetakene og departementene så langt det er mulig forsøker å begrense eksponering for mulig smitte. Tiltak som vil begrense dette kan være:

  • Pressekonferanser holdes utendørs der dette er mulig.
  • Pressekonferanser som holdes innendørs skjer i store rom med få mennesker.
  • Tilrettelegging for å tappe lyd i stedet for bruk av mikrofon på podiet.
  • Tilgjengelig desinfeksjonsmidler
  • Tidlig varsling
  • Tilbud om egnet beskyttelsesutstyr

Vi er innforstått med at dette er krevende å skulle håndtere. Vi mener likevel det er riktig å ta opp disse spørsmålene. De redaksjonene som samfunnet er avhengige av for å få ut vesentlig samfunnsinformasjon, er sårbare overfor eventuelle smittetilfeller og derpå følgende isolasjon og/eller karantener. Vi håper derfor at vår bekymring blir tatt på alvor og at tiltak blir satt i verk.

Med vennlig hilsen

Norsk Redaktørforening

Arne Jensen

generalsekretær

Norsk Journalistlag

Hege Iren Frantzen

leder

NTB

Mads Yngve Storvik

sjefredaktør/administrerende direktør

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå