Debatt om netthat og ytringsfrihet
Hva gjør vi med hetsen mot journalister og redaktører? Spørsmålet stilles i forbindelse med en debatt hos Fritt Ord 26. mai.
Først publisert
Debatten arrangeres i forbindelse med lanseringen av boka "Meningers mot – netthat og ytringsfrihet i Norge" skrevet av Aina Landsverk Hagen, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet. Boka er blant annet basert på en undersøkelse som Landsverk Hagen gjennomførte blant NRs og NJs medlemmer i fjor.
Undersøkelsen viste at nesten halvparten av norske journalister har opplevd hets, sjikane eller trakassering, mens én fjerdedel har opplevd trusler.
Her er noen av hovedfunnene i boka:
- Nesten halvparten av norske journalister og redaktører sier de er blitt utsatt for sjikane, hets, krenkelser eller trakassering det siste året. 43 prosent blant menn, 44 prosent blant kvinner.
- Én fjerdedel sier de er blitt truet. 27 prosent menn, 23 prosent kvinner.
- De som virker mest utsatt er unge kvinner med minoritetsbakgrunn, og spesielt om de har vært på tv.
- Nettmobberen er ofest menn i alderen 35-50 år.
- Kun 8 prosent oppgir at de har anmeldt sjikane eller trusler til politiet. I halvparten av disse er sakene blitt henlagt.
- 1 av 5 med erfaring fra sjikane, trusler eller vold oppgir at de føler seg kneblet.
- 6 av 10 journalister og redaktører opplever omfanget av sjikane og trusler som et demokratisk problem.
Debattmøtet arrangeres 26. mai kl 17. Det blir innledning ved Aina Landsverk Hagen som snakker om hvordan vi kan dempe ytringsskader. Deretter blir det debatt: Hvem har ansvaret for å håndtere netthets? Hvordan kan vi utnytte det selvkorrigerende potensialet i sosiale medier? Hva er de gode motstrategiene?
Panelet består av spaltist Bjørn Stærk (Aftenposten, forfatter av boka Ytringsfrihet), redaksjonssjef Halvor Finess Tretvoll (NRK Debatt), blogger Elin Ørjasæter (Markedshøyskolen, spaltist i Aftenposten), journalist Shazia Sarwar (VG) og partisekretær i Ap Kjersti Stenseng. Debatten ledes av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.