- For defensivt forslag til statsbudsjett
Regjeringens forslag til statsbudsjett er rekordstort, men inneholder få gode nyheter for mediebransjen.
Sist oppdatert
Først publisert
- Regjeringens mediepolitikk er for defensiv. I en tid da fri og uavhengig journalistikk er viktigere enn noen gang og det er krevende å finansiere denne journalistikken, bør støtten til mediene økes. Det holder ikke å bare justere produksjonstilskuddet for pris- og lønnsvekst og å vise til de fireårige styringssignalene. Det sier NRs generalsekretær Reidun Kjelling Nybø om regjeringens forslag til statsbudsjett.
NR mener det er beklagelig at det ikke kommer noen nyheter rundt momsfritak for elektroniske nyhetsmedier som ble tatt bort i statsbudsjettet for to år siden og som rammer utviklingen av framtidens nyhetstjenester hardt.
Redaktørforeningen mener produksjonstilskuddet bør økes.
- Det er et stort problem at de enkelte redaksjonene som mottar støtte taper på at flere kommer inn i ordningen. Forutsigbarhet er et viktig prinsipp for en god mediestøtte, og her svikter dagens system. Det har vi påpekt over mange år.
Her er forslaget til kulturbudsjett.
Av positive nyheter i forslaget er økt støtte til samarbeidsdesken til Landslaget for lokalaviser, Senter for undersøkende journalistikk og NRK. Det er også positivt at regjeringen viderefører tilskuddet til NRK neste år med justering for pris- og lønnsveksten og at det er satt av penger som videreføring av distribusjon av papiraviser.
En annen positiv nyhet er at bevilgningen til lyd- og bildeopptak i domstolene som ble bevilget i revidert nasjonalbudsjett for inneværende år, foreslås videreført i 2025.
- Dette er et viktig rettssikkerhetstiltak som vi har etterlyst lenge, sier Nybø.
NRs generalsekretær reagerer på at det i forslaget til statsbudsjett kan oppfattes som om regjeringen har fulgt opp Stortingets anmodningsvedtak om et utvidet register over reelle rettighetshavere. At det i registeret ikke åpnes for kryss-søk for journalister, har vekket sterke reaksjoner.
Dette er også påpekt i høringsuttalelsen som Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening avga i forbindelse med høring om forskrifter i forbindelse med den nye registeret.