Til forsiden

Frykter framtida for journalistutdanning i nord

Kun 23 primærsøkere til journalistutdanningen ved Nord Universitet gjør at høstens opptak av nye studenter er i fare. Nordnorsk Redaktørforening har sendt brev til universitetsledelsen og oppfordrer dem til å gjennomføre opptak. - Hvis ikke er vi redd dette er begynnelsen på slutten for utdanninga, heter det i brevet.

Leder i Nordnorsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen frykter for framtida til journalistutdanningen i Bodø dersom det ikke blir tatt opp nye studenter til høsten.Foto: Stein Jakobsen, FolkebladetLeder i Nordnorsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen frykter for framtida til journalistutdanningen i Bodø dersom det ikke blir tatt opp nye studenter til høsten.Foto: Stein Jakobsen, Folkebladet
Leder i Nordnorsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen frykter for framtida til journalistutdanningen i Bodø dersom det ikke blir tatt opp nye studenter til høsten.Foto: Stein Jakobsen, Folkebladet

Først publisert

Tidligere i år feiret journalistutdanningen i Bodø 30-årsjubileum.

Til Journalisten understreker leder i Nordnorsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen, at journalistutdanningen i Bodø har betydd mye for mediebedriftene og journalistikken i landsdelen.

– Av 13 journaliststillinger i vår redaksjon kommer 6 fra utdanning fra Bodø. Det ville aldri skjedd uten utdanningen i Bodø. Dette bildet ser du i mange andre nordnorske redaksjoner, sier Henriksen

Han får støtte fra NRs assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø som var student på det femte kullet som gikk ut fra daværende Høgskolen i Bodø.

"I årene framover er det viktig at universitetet, myndighetene og mediebransjen sammen sørger for å gi utdanningen den status og rolle som er nødvendig for at vi fortsatt skal kunne utdanne journalister i Nord-Norge", skrev hun i en kommentar i forbindelse med utdanningens 30-årsjubileum.

Også NJ er opptatt av å bevare journalistutdanningen i Bodø.

– Utdanningen er viktig blant annet fordi det er den eneste journalistikkutdanningen i landsdelen, og den er viktig for de redaksjonelle miljøene i der. Studentene har god kontakt med redaksjonene, og så synes vi det bør være utdanninger som er i forskjellige landsdeler og som kan tilby forskjellige ting, sier leder Trude Furuly i NJ Student til Journalisten.

Her er henvendelsen fra Nordnorsk Redaktørforening:

Til styret ved Nord Universitet, Bodø

Innspill fra Nordnorsk Redaktørforening v/leder Steinulf Henriksen, vedrørende opptak til bachelor i journalistikk, høsten 2017.

Nordnorsk Redaktørforening har rundt 80 medlemmer fra stort sett alle nordnorske mediehus. Vi har siden oppstarten av journalistutdanninga i Bodø for 30 år siden hatt et godt samarbeid, med stor gjensidig nytteverdi. Spesielt siden årtusenskiftet har samarbeidet vært tett, og formalisert gjennom at to av våre styremedlemmer har vært representert i rådgivende utvalg ved utdanninga.

Vi er nå gjort kjent med det sørgelige faktum at det bare er 23 søkere som har journalistutdanninga som 1. priovalg. Vi har også forstått at ledelsen ved fakultetet og universitetet mener dette er for lite til at det kan bli opptak til høsten. Dette bekymrer oss sterkt. Vi er redd det kan sende et signal om at dette er begynnelsen på slutten for utdanninga, midt i jubileumsåret. Vi ber derfor styret ved Nord Universitet om å unngå et nullopptak, og likevel gjennomføre et opptak, selv om det blir bare rundt 20 studenter.

Journalistutdanninga i svært viktig for nordnorske mediebedrifter, og helt avgjørende i kampen om kvalifisert arbeidskraft i en bransje under sterkt press. Historisk sett har nordnorske mediebedrifter slitt med journalister med lav formell kompetanse. Da Journalisthøyskolen i Oslo og journalistutdanninga i Volda var eneste alternativ, opplevde vi at unge, ambisiøse journalistspirer som dro sørover for å skolere seg, gjerne ble værende etter endt utdannelse. Noe svært positivt skjedde da utdanninga i Bodø ble etablert. Den ga en rekke lokal- og regionaviser samt NRK i nord et kompetansemessig løft som aldri ville kommet uten utdanninga i Bodø. Særlig etter at samarbeidet ble formalisert rundt årtusenskiftet har vi hatt uvurderlig nytte av utdanninga. Praksisordninga ble endret, og studentene ble i mye større grad styrt inn mot nordnorske redaksjoner. Praksisperiodene har i svært mange tilfeller ført til påfølgende sommerjobber, vikariater og faste ansettelser i nordnorske redaksjoner for studentene. Flere enkeltredaksjoner med 10-15 journalister i nordnorske mediehus kan i dag vise til at over halvparten kommer fra utdanninga i Bodø.

Vi er i likhet med fagkollegiet ved utdanninga redd for at et nullopptak nå kan skape et «hull» som kan bli vanskelig å tette. Det vil også kunne skade utdanningas omdømme og attraktivitet utad. At søkertallet går ned er ikke overraskende. Det er tøffe tider i bransjen, og de mange redaksjoner har vært gjennom flere dramatiske nedbemanningsrunder. Men det er lys i tunnelen. Mediebedriftene i nord har slanket seg, rettet ryggen og fått økonomien på fote. Opplagstallene er positive for svært mange, og i flere mediehus har nye journaliststillinger blitt lyst ut. Behovet for ung arbeidskraft med digital kompetanse er økende. Her spiller utdanninga i Bodø en helt avgjørende rolle for oss. Nå og i årene framover.

Nordnorsk Redaktørforening har i dag, 25. april 2017, sendt ut en oppfordring til alle våre medlemmer om å støtte ekstra opp om utdanninga i Bodø etter den situasjonen som er oppstått. Vi ønsker å bidra til at søkertallet går opp i årene framover. I våre redaksjoner er det både fast ansatte, vikarer og frilansere som kan ha stor nytte av et studium ved journalistutdanninga ved Nord Universitet.

Vi ber om at vårt innspill blir referert og tatt med i vurderingen når styret ved Nord Universitet behandler denne svært viktige saken for alle nordnorske mediebedrifter.

Med hilsen

Steinulf Henriksen, leder

Nordnorsk Redaktørforening

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå