Halverte valgdekningsgebyrer
NRK fikk redusert sitt gebyr fra 600.000 kroner til 300.000 kroner og Svelvikposten fra 100.000 kroner til 50.000 kroner, etter at de begge var for raskt ute med å melde om resultatene fra valgdagsmålingene i forbindelse med Stortingsvalget i fjor høst.
Først publisert
Utgangspunktet for gebyrene er valglovens § 9-9, hvor det heter: «Valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår kan ikke offentliggjøres før tidligst kl 21 på valgdagen».
I forbindelse med stortingsvalget 2015 offentliggjorde NRK resultatene av en slik måling klokken 20.49, altså elleve minutter for tidlig, i forbindelse med et intervju med en representant for Arbeiderpartiet. Medietilsynet ila NRK et gebyr på 600.000 kroner, noe NRK protesterte på. NRK mente det ikke var grunnlag for å ilegge gebyr overhodet, fordi det ikke forelå uaktsomhet, slik loven krever, og påklaget vedtaket til valgklagenemnda. NRK mente at man hadde informert de involverte medarbeiderne om regelverket og at det hele skyldtes en menneskelig svikt. Dersom nemnda likevel kom til at vilkårene for å illegge gebyr var tilstede, ba NRK om at gebyret ble redusert.
Valgklagenemnda oppretthold Medietilsynets vedtak om å ilegge gebyr. Nemnda skriver blant annet at "Det er etter nemdas syn ingen tvil om at NRKs medarbeider som intervjuet representanten fra Arbeiderpartiet opptrådte uaktsomt da hun under direktesendingen 11 minutter før kl 2100 opplyste om prognosene til Arbeiderpartiet på landsbasis og i Bergen. Muligens kan det også anses uaktsomt av den eller de i redaksjonen som hadde kontakt med reporteren før intervjuet gikk på lufta, som ikke forsikret seg om at reporteren var klar over at sperrefristen fortsatt gjaldt. Det antas at intensjonen med intervjuet var å få en kommentar fra Arbeiderpartiets representant til prognosene. NRK må som foretak hefte for medarbeidernes opptreden i denne situasjonen."
Gebyret ble imidlertid halvert, fra 600.000 kroner til 300.000 kroner. Om dette skriver nemnda at "Klagenemda har lagt vekt på at det ikke var et bevisst brudd, at NRK tross alt har hatt visse rutiner med fokus på å holde sperrefristen, att det var første gang NRK brøt reglene og at bruddet først og fremst synes å være forårsaket av menneskelig svikt. Det var videre kun ett partis resultat som ble offentliggjort, og det skjedde kun 11 minutter før valglokalene stengte."
Les hele klagenemndas vedtak i NRK-saken her.
I saken mot Svelvikposten var utgangspunktet at det på nettsiden svelviksposten.no, mandag 14. september kl 19.38, ble offentliggjort en nyhetssak som inneholdt resultater fra opptelling av forhåndsstemmer i Svelvik kommune. Resultatet var illustrert med angivelse av antall stemmer per politisk parti. Medietilsynet ila Svelvikposten et gebyr på kr 100.000 kroner. Svelvikposten erkjente brudd på valglovens § 9-9, men mente gebyret var satt alt for høyt. "Det anføres at gebyret ikke står i rimelig forhold til verken overtredelsens grovhet, overtredelsens konsekvenser eller foretakets økonomi. Det står heller ikke i rimelig forhold til tilsvarende overtredelsesgebyrer som er ilagt andre medievirksomheter som også har brutt tilsvarende bestemmelse i valgloven", het det blant annet i klagen.
Valgklagenemnda valgte altså å redusere gebyret fra 100.000 til 50.000 kroner. "Klagenemda har imidlertid etter en helhetsvurdering, der Klagenemda også har lagt vekt på at Svelviksposten har begrenset økonomiske ressurser og at det er første gang klager har overtrådt regelen, kommet til at ileggelse av et overtredelsesgebyr på kroner100 000 er noe høyt," heter det i nemndas vurdering. Les hele klagenemndas vedtak her.