Journalist i et av verdens farligste land
Hun er en overlever og nekter å gi opp selv om hun må leve med livvakter. For deltakerne på høstmøtet ble det et sterkt møte med den meksikanske journalisten Anabel Hernández.
Først publisert
NR markerte Stand up for journalism day 5. november. Hernández åpnet høstmøtets andre dag tirsdag og ga de rundt 100 redaktørene i salen et innblikk i en hverdag fjernt fra norske redaksjoner.
Anabel Hernández er undersøkende journalist og har de siste årene gjort flere avsløringer av organisert kriminalitet i Mexico og tette bånd mellom narkotikakarteller og myndighetene i Mexico. Det har resultert at hun må leve et liv med livvakter og drapstrusler. Både hennes barn og øvrig families liv blir påvirket av truslene mot henne. Og det er ikke tvil om at truslene er reelle. Mexico er et av verdens aller farligste land å være journalist i.
- Jeg er en overlever. Jeg har bestemt meg for å bli i Mexico og kjempe. Meksikanske journalister vil ikke dø eller være helter. Vi vil bare gjøre jobben vår. Å gjemme seg bort og ti stille er en annen måte å dø på, sa Anabel Hernández i sin sluttappell.
Hanna Relling Berg fra Sunnmørsposten spurte Hernández om hvordan norske redaktører og journalister kan bidra til å hjelpe journalistene i Mexico.
- Dere kan støtte arbeidet vårt for å utdanne flere undersøkende journalister, svarte Hernandez.
I desember setter hun igang kursing av journalister med støtte fra Free Press Unlimited i Nederland. Det handler om å utdanne flere undersøkende journalister, men også skape nye medier siden mange av mediene i Mexico, ifølge Hernández er korrupte.
I fjor fikk den modige journalisten tildelt Golden Pen of Freedom. Her kan du lese mer om Hernández og om prisen.