Til forsiden

- Journalistikk er ikke forskning

NR mener helseforskningsloven må avgrenses tydelig mot journalistikken, etter uklarhetene som har oppstått rundt Dagbladets serie "En syk skinasjon". En juridisk utredning fra advokatfirmaet Schjødt konkluderer med at loven helt klart ikke skal gjelder for journalistisk virksomhet.

Foto: Schjødt og DagbladetFoto: Schjødt og Dagbladet
Halvor Manshaus og Frode Hansen

Sist oppdatert

Først publisert

I etterkant av Dagbladets serie om spiseforstyrrelser i skiidretten, rettet Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) en henvendelse til Helsetilsynet. NEM mente Dagbladet skulle søkt om forhåndsgodkjennelse før de gjorde sine undersøkelser, som NEM mente var å anse som helseforskning.

Statens helsetilsyn fikk utført en juridisk vurdering av professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Bjørn Henning Østenstad om grensedragningen mellom journalistikk og helseforskning. Denne gikk i disfavør av Dagbladets (og presseorganisasjonenes) syn. Helsetilsynet konkluderte likevel  med at de ikke kom til å gå videre med saken overfor Dagbladet og avsluttet tilsynssaken. NEM har i etterkant fastholdt sitt syn  og også vist til den juridiske utredningen til Østenstad.

Vår utredning konkluderer motsatt

Vår utredning fra desember 2024 er utført av Halvor Manshaus og Thomas Horn i Advokatfirmaet Schjødt, på oppdrag fra NR, Dagbladet, Dagbladets stiftelse og Norsk Presseforbund. Utredningen finner du her.

Konklusjonen i utredningen er tydelig: Hverken ordlyden, lovens bakgrunn eller den samlede konteksten taler for at lovgiver har ment at helseforskningsloven skal pålegge journalister en plikt til å søke forhåndsgodkjenning av en medisinsk etisk komite for å gjennomføre undersøkelser som er en del av journalistenes undersøkelser. Helseforskningsloven gir altså ikke hjemmel for å forby eller straffe journalistikk som skjer uten forhåndsgodkjenning. Når NEM uten tilstrekkelig hjemmel prøver å tilta seg jurisdiksjon over pressens arbeidsmåte, så er dette i strid med pressens rettigheter etter Grunnloven og EMK.

I utredningen heter det også at NEMs opptreden, med oversendelse til Helsetilsynet med ønske om reaksjoner overfor pressen, har i seg selv en skadelig "chilling effect". På denne bakgrunn har staten en positiv forpliktelse til å klargjøre overfor NEM at NEM ikke har jurisdiksjon over pressens arbeidsmåte.

- Helseforskningsloven må tydeliggjøres

NR skriver i sitt høringssvar til helseforskningsloven 3. januar 2025 at det er behov for en tydeliggjøring av at loven ikke gjelder for journalistisk virksomhet.

Selv om Helsetilsynet har valgt å ikke gå videre med saken fra NEM, mener Redaktørforeningen det er skapt et uklart rettsbilde, og at NEMs bastante konklusjon fort kan oppfattes som en advarsel til redaksjoner som vil gi seg i kast med grundige journalistiske prosjekter.

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå