Til forsiden

Krever større innsyn i straffesakdokumenter

Mer åpenhet om straffesaksdokumenter er en nødvendig og naturlig oppfølging av at NRK fikk medhold i Høyesterett i krav om utlevering av videoopptak. I tillegg til ny instruks bør man også endre regelverket, mener Presseforbundet og de øvrige medieorganisasjonene.

Erik Are Stedt (35) ble kvalt i et basketak med politi og helsepersonell på Oslo legevakt i 2012. Tre år senere fikk NRK medhold i at videoopptaket av hendelsen kunne utleveres i anonymisert utgave.Foto: Overvåkingskamera/NRKErik Are Stedt (35) ble kvalt i et basketak med politi og helsepersonell på Oslo legevakt i 2012. Tre år senere fikk NRK medhold i at videoopptaket av hendelsen kunne utleveres i anonymisert utgave.Foto: Overvåkingskamera/NRK
Erik Are Stedt (35) ble kvalt i et basketak med politi og helsepersonell på Oslo legevakt i 2012. Tre år senere fikk NRK medhold i at videoopptaket av hendelsen kunne utleveres i anonymisert utgave.Foto: Overvåkingskamera/NRK

Først publisert

Etter at Høyesterett ga NRK medhold i politiet måtte utlevere opptak fra overvåkingsvideoen fra legevakten i Oslo, ble det denne uka kjent at Riksadvokaten vil lage ny instruks for behandling av medias krav om innsyn i straffesaksdokumenter.

Presseforbundet har sendt brev til Riksadvokaten og bedt om at medieorganisasjonene involveres i dette arbeidet. NP tar også saken videre til Justisdepartementet og ber om at det settes igang arbeid med å få endret lovverket som regulerer medienes tilgang på informasjon:

"Vi mener vi det er utilstrekkelig dersom man kun følger opp gjennom instrukser. Etter vårt syn krever dommen at det nå settes i gang arbeid med å få endret lovverket slik at dette blir i tråd med gjeldende rett. I dag finnes det for eksempel ingen bestemmelser som pålegger politiet og statsadvokater å begrunne avslag på innsyn", heter det i brevet.

Pressforbundet frykter praksis vil henge etter om man ikke rydder opp i regelverket:

"Vår erfaring med å søke tilgang til informasjon fra politiet er at det er svært varierende praksis. Ofte oppstår usikkerhet også innad i politiet om hva man har lov til å gi ut. Da er det viktig med tydelig lovbestemmelser som gir klare føringer for hvilke vurderinger som skal gjøres og hva som gir grunnlag for avslag", skriver NP i brevet.

Også i dette arbeidet ber presseforbundet om at medieorganisasjonene involveres, gjerne i form av et møte med Justsidepartementet.

Last ned de to brevene her.

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå