Kritiserer hemmelighold av dyrepoliti-mandat
Oppdraget til arbeidsgruppen som skal utrede et norsk dyrepoliti, holdes hemmelig. Landbruks- og matdepartementet forklarer at det vil sikre en «god prosess i arbeidsgruppen». - Det vitner om svakt utviklet demokratiforståelse, sier NRs generalsekretær Arne Jensen til Nationen.
Først publisert
Departementet har delvis hemmeligstemplet mandatet til arbeidsgruppen, som består av Mattilsynet, Politidirektoratet, Økokrim og representanter fra Landbruks- og matdepartementet, skriver Nationen.
Hemmelighetsstemplingen begrunnes av departementet med at mandatet «er et dokument om innhenting av råd og vurderinger om hvordan departementet skal stille seg i saken, og som innhentes til bruk for den interne saksforberedelsen. Unntakene fra offentlighet anses nødvendige av hensyn til en forsvarlig ivaretakelse av det offentliges interesser, herunder for å sikre en god prosess i arbeidsgruppen.»
Stortingspolitiker Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet har lovet øremerkede penger til dyrepolitiet, men partifelle og landbruksminister Sylvi Listhaug vil ikke garantere dette.
- Jeg visste ikke at mandatet var hemmelig, men det er ikke på grunn uenighet rundt penger og finansiering. Årsaken er heller at gruppen trenger ro og fred til å gjøre en grundig jobb, sier Ørsal Johansen til Nationen.
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier det er høyst uvanlig å holde et slikt mandat hemmelig.
- Mandater til offentlige arbeidsgrupper som skal utrede mulige offentlige tiltak, lover eller handlingsplaner og lignende, skal selvsagt ikke være hemmelige. Dette er spørsmål som bør underlegges innsyn og mest mulig offentlig debatt, sier Jensen.
Han mener hemmeligholdet er i strid både med lovteksten og intensjonen i offentlighetsloven.
- Begrunnelsen kan etter mitt syn umulig oppfylle de strenge kravene i offentlighetsloven. Hensynet til arbeidsgruppen er overhodet ikke et relevant argument, sier Jensen til Nationen.