Network Nine ledelsesprogram
Daværende sjefredaktør i Adresseavisen, Tor Olav Mørseth fikk stipend for å delta på ledelsesprogrammet Network Nine. Her er hans rapport.
Først publisert
Network Nine er et lederutviklingsprogram basert på mentorskap. Programmet har sin base i kontorfellesskapet Kong Olavs gate 5. Dette kontorfellesskapet består av en rekke næringslivstopper, blant dem Harald Norvik, Birger Magnus og Inge K. Hansen. Sammen har de bygd et lederutviklingsprogram hvor blant annet Andreas Thorsheim (tidl. administrerende direktør i Bergens Tidende) har vært tungt involvert.
Programmet er ikke mediespesifikt, men samler ledere fra ulike bransjer og med ulike profiler til ni samlinger i løpet av et år. Samlingene er temabaserte, og tar for seg spørsmål som teamsammensetting, endringsledelse, etiske og juridiske problemstillinger og virksomhetsstyring. I tillegg er det lagt stor vekt på diskusjoner mellom deltakerne, erfaringsutveksling og eksterne bidragsytere.
Undertegnede deltok på programmet i 2016-2017, og fikk utdelt en mentor. Under er noen refleksjoner fra deltakelsen:
Nytten av diskusjoner med ledere i andre virksomheter og bransjer er svært stor. Dette har bidratt til å utvide perspektivene innen flere områder. Blant disse er:
- Økt kunnskap om andre bransjer, noe som var til nytte i journalistikken
- Erfaringer fra utfordringer og løsninger i andre bransjer som kan ha overføringsverdi til mediebransjen
- Praktiske tips og råd gjennom konkrete erfaringer fra andre ledere
- Gjennom å bygge et nettverk av ledere på høyt nivå i ulike bransjer har jeg fått diskusjonspartnere som har bistått i løsningen av ulike dilemmaer i arbeidshverdagen.
- Å ha en mentor har gitt økt personlig trygghet i vanskelige situasjoner. Mentoren har fungert som en tett diskusjonspartner som har stått på utsiden av organisasjonen, men likevel etter hvert har fått nok innsikt til å kunne stille relevante spørsmål for å utfordre egen tankegang
I tillegg har det rent faglige utbyttet av innlegg og diskusjoner rundt berørte temaer vært stort.
Mediebransjen står i store endringer. Skal den lykkes med å komme seg gjennom disse endringene, er det stort behov for å kompetansepåfyll og utvikling av personlige og faglige egenskaper. Deler av dette påfyllet bør være mediefaglig, men det er min klare mening at behovet for å hente erfaringer også fra andre bransjer og andre fagområder er stort.
Med bakgrunn i erfaringen fra dette lederutviklingsprogrammet kan jeg varmt anbefale andre medieledere å søke kompetanse og erfaringer fra miljøer utenfor mediebransjen.
Oslo , 04.03.2018
Tor Olav Mørseth