NR inn som partshjelper i video-saken
Norsk Redaktørforening erklærer seg nå som partshjelper for NRK i striden rundt spørsmålet om innsyn i en overvåkingsvideo fra Oslo legevakt, en video som viser hva som skjedde da en mann døde under en pågripelse.
Først publisert
Borgarting lagmannsrett har stadfestet kjennelsen i Oslo tingrett, hvor NRK ikke fikk medhold i krav om utlevering. NRK har anket kjennelsen inn for Høyesterett. Nå har både Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Presseforbund erklært seg som såkalte partshjelpere for NRK, det vil si at man går inn med full støtte, også på rent formelt grunnlag, og ber om adgang til å foreta prosessuelle skritt i saken.
- Vi mener lagmannsrettens kjennelse er svært summarisk. Retten drøfter knapt nok det som er kjernen i saken, nemlig hvorvidt det å nekte NRK innsyn i saken bryter med Den europiske menneskerettskonvensjonens artikkel 10 om ytrings- og informasjonsfrihet, sier NRs generalsekretær Arne Jensen. Her kan du lese NRs prosesskriv til Høyesteretts ankeutvalg.Her kan du lese mer om saken.
Den omtalte pågripelsen skjedde utenfor Oslo legevakt i desember 2012. To polititjenestekvinner skulle pågripe en 35 år gammel mann utenfor legevakten. I basketaket som oppstod fikk de hjelp fra en ambulansesjåfør som ikke var på vakt. Mannen ble lagt i bakken på magen og det ble holdt et halsgrep på ham i ca ett minutt. Da ambulansesjåføren slapp grepet var mannen død. NRK har fått de pårørende samtykke til å begjære innsyn, men Spesialenheten for politisaker, som etterforsket saken nektet. Saken er henlagt av Riksadvokaten som "intet straffbart forhold anses bevist".
NRK brakte saken inn for Oslo tingrett, med begjæring om utlevering av videoen. Retten skrev i sine premisser at "Saken har i utgangspunktet – basert på sakens ytre rammer – en klar legitim allmenn interesse. En anholdt person døde under et basketak som oppsto i forbindelse med pågripelse. Saken omhandler slik sett grunnleggende verdier knyttet opp mot allmennhetens tillit til politiet, og hvilken maktbruk som kan tillates brukt i en pågripelsessituasjon. Man er, slik sett, i kjerneområdet for hvor massemedia skal utøve sin kontrollfunksjon overfor myndighetene. Det har også betydning at saken er henlagt, og at det dermed ikke er gjennomført noen offentlig hovedforhandling som gir allmennheten innsyn i de nærmere detaljene i saken."
Like fullt konkluderte retten med at "I rettens konkrete vurdering i denne saken, blir det imidlertid utslagsgivende at den sentrale inngripen i forhold til dødsfølgen, er gjort av en ambulansesjåfør som tilfeldigvis var i nærheten, og som vurderte at politiet trengte hjelp til å få kontroll over situasjonen. Ambulansesjåføren utøvet ikke sin offentlige myndighet i denne situasjonen, og må etter rettens syn i all hovedsak likestilles med en hvilken som helst annen som hadde grepet inn for å hjelpe politiet i en situasjon ute av kontroll. De tungtveiende hensynene for åpenhet rundt slike saker treffer derfor ikke på samme måte som der en person dør under pågripelse som følge av politibetjentenes direkte inngripen. Den legitime allmenne samfunnsinteressen avtar med det også betydelig." På dette grunnlaget avslås NRKs begjæring. Her kan du lese hele tingrettens kjennelse.
Nå har Borgarting lagmannsrett stadfestet tingrettens dom. I en meget kortfattet kjennelse skriver retten at "enig i den konkrete vurdering tingretten har foretatt, og slutter seg til dennes grundige gjennomgang", heter det i kjennelsen fra lagmannretten, som du kan lese her.