NRs bistand i forbindelse med Ukraina-krigen
Her har vi samlet noen av de viktigste rådene vi gir når det gjelder dekningen av Ukraina-krigen og støtte til journalister og redaktører i Ukraina.
Først publisert
Koordinering av kontakt mellom redaksjoner: Krigen i Ukraina preger arbeidet i mange norske redaksjoner, og NR-sekretariatet minner om at vi står klare for å bistå dere medlemmene i alle typer redaktørfaglige problemstillinger dere støter på.
NR har tatt initiativ til å koordinere kontakt mellom redaksjoner med journalister som er i Ukraina eller er tett på krigsområdene. Dersom du ønsker å delta i dette nettverket, ta kontakt her.
Økonomisk støtte til krigsrammede journalister: De siste dagene har Norsk Redaktørforening mottatt flere henvendelser fra medlemmer som ønsker råd omkring hvordan man skal kunne støtte våre kolleger i Ukraina og Russland økonomisk. NR har løpende kontakt med International Press Institute (IPI), verdens eldste pressefrihetsorganisasjon, som holder til i Wien. IPI går god for prosjektet The Fix som samler inn penger til journalister i Ukraina. IPI formidler også støtte til The Kyiv Independent.
Det er også mulig å støtte journalister i Ukraina og Russland via Norsk Journalistlags solidaritetsfond - Vipps: #530685 eller bankkonto: 6022 05 01518. Les mer her.
Også WAN-IFRA formidler støtte til journalistikk i blant annet Ukraina.
Kurs i hvordan du tar vare på journalistene dine: Oslo Redaktørforening arrangerer kurs i hvordan du best mulig tar vare på journalistene dine i en krisesituasjon. Kurset arrangeres 21. mars, og du kan delta både digitalt og fysisk.
Kurs i krisehåndtering: Sammen med Institutt for Journalistikk har NR-sekretariatet bestemt seg for å tilby dette opptaket fra kurs i krisehåndtering gratis.
Veileder om møtet med ofre og pårørende i krise: I forbindelse med dekningen av Ukraina-krigen minner vi om veilederen "Når krisen rammer – og møtet med ofre og pårørende". Veilederen ble utarbeidet av NR i samarbeid med Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund høsten 2021 i kjølvannet av at det var ti år siden 22.juli-terroren. Vi anbefaler at rådene blir delt overfor journalister som dekker krigen. Her er veilederen.
Øvrig veiledning: Dart Center for Journalism & Trauma som er et nettverk tilknyttet Columbia University i New York, arbeider for å forebygge traumer og psykiske lidelser blant journalister. De har laget disse rådene for journalister som dekker krig og konflikter. De har også laget råd til redaktører som har ansvaret for medarbeidere ut i felt.
Her er sikkerhetsguiden til Committee to Protect Journalists (CPJ).Reportere uten grenser og UNESCO har laget en mer omfattende beskrivelse av hva hvordan man ivaretar egen sikkerhet.Global Investigative Journalism Network (GIJN) har laget denne guiden med råd om ivaretakelse av egen sikkerhet i kritiske situasjoner.