Til forsiden

Ny forening for forskningsjournalistikk

Nå har norsk forskningsjournalistikk fått sin egen forening. Dette skal være en møteplass for journalister som vil diskutere forskningsjournalistikken og dens rolle i samfunnet. Foreningen er kun åpen for journalister som skriver under redaktørplakaten.

Først publisert

39 journalister fra 16 ulike aviser, fagblader og NRK-redaksjoner og frilansere var til stede på stiftelsesmøtet for Norsk forening for forskningsjournalister som ble holdt i Norsk Videnskaps-Akademi mandag mandag 28. oktober.

I tillegg har journalister fra seks andre aviser og fagblader meldt sin interesse.

NFFJs formål er å fremme en allsidig, saklig og kritisk granskende forskningsjournalistikk, fremme kunnskapsdeling mellom medlemmene, føre en kontinuerlig yrkesetisk diskusjon og fremme internasjonalt samarbeid.

Det finnes allerede både mye og god forskningsjournalistikk i Norge, men det er få journalister som systematisk har mulighet til å bygge sin kompetanse innen denne sjangeren. Derfor er det behov for en forening som kan fungere som møteplass og forum for journalister som vil diskutere forskningsjournalistikken, hvordan den utvikler seg og kan forbedre seg, og dens rolle i det norske samfunnet, mener initiativtakerne Unni Eikeseth (NRK) og Nina Kristiansen (forskning.no).

Knut Olav Åmås deltok også i forberedelsesarbeidet før han ble statssekretær i Kulturdepartementet.

Den norske foreningen skiller seg fra de andre europeiske foreningene på et viktig punkt: den er åpen kun for journalister som skriver under redaktørplakaten – eller som det heter i vedtektene: ”Redaktører, journalister, fotografer og andre som har journalistikk som hovedgeskjeft og som arbeider med forskningsjournalistikk under redaktørplakaten, samt uavhengige forskningsskribenter, kan bli medlemmer av foreningen”.

I andre land er det vanlig at kommunikasjonsfolk som jobber med forskning også kan være medlemmer.

Følgende er valgt til et interimstyre for den norske foreningen:
Unni Eikeseth, NRK Viten
Nina Kristiansen, forskning.no
Shazia Sarwar, VG
Martin Toft, Uniforum
Atle Abelsen, frilanser

Første årsmøte vil holdes på nyåret.

NFFJ vil melde seg inn i European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA) som igjen er med i World Federation of Science Journalists

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå