Til forsiden

Overvåkingssaken i retten

Mandag 2. desember startet rettssaken i Oslo tingrett som Stiftelsen Tinius og redaktør i avisen Varden Tom Erik Thorsen har anlagt mot Staten for å domstolteste Etterretningstjenestens rammer for å innhente, lagre og bearbeide informasjon.

Her er informasjon om saken samt vitnemål fra noen av de involverte.

Bilder av deltakerne i retten.Bilder av deltakerne i retten.
Øverst f.v. Jon Wessel Aas og Emanuel Feinberg fra Glittertind i retten mandag 2. desember. Elin Floberghagen og Kjersti Løken Stavrum fotograferes med de sakkyndige vitnene Inga Strümke og Kristian Gjøsteen i bakgrunnen. Nederst f.v. Tom Erik Thorsen (Varden) og Kjersti Løken Stavrum (Stiftelsen Tinius). Pernille Børset (MBL), Reidun Kjelling Nybø (NR), Dag Idar Tryggestad (NJ) og Elin Floberghagen (NP). Foto: Stiftelsen Tinius/Kristine Foss/Reidun Kjelling Nybø

Sist oppdatert

Først publisert

Saksøkerne mener loven er i strid med ytringsfriheten i Grunnloven, Den europeiske menneskerettskonvensjon og EØS-retten.

En samlet norsk presse er partshjelpere i saken.

– Det er betegnende for alvoret i et slikt system som vi nå har fått, at utvalget som utredet systemet selv pekte på at slike datalagre ikke måtte komme i feil hender, sa advokat Jon Wessel-Aas som er prosessfullmektig for Stiftelsen Tinius og Thorsen, i sin innledning.

Stiftelsen Tinius og Tom Erik Thorsen mener det er avgjørende for det norske demokratiet at vi kan ha tillit til at vi alle har et reelt privatliv og et vern av vår private kommunikasjon. Dette er en sentral forutsetning for fri meningsbrytning, som er grunnlaget for fri publisistisk og journalistisk virksomhet. Reell trygghet for at kommunikasjon også kan skje i fortrolighet, ikke minst uten statens innsyn, er dessuten en avgjørende premiss for å kunne kritisere makten generelt og for pressens arbeid og tilgang på informasjon fra kilder.

– E-tjenesteloven skal sikre demokratiet vårt. Da må forsikre oss om at samme lov ikke undergraver demokratiet og ytringsfriheten ved at den statlige overvåkingen går for langt, sier Kjersti Løken Stavrum, daglig leder i Stiftelsen Tinius som representerer Stiftelsen Tinius i retten.

– Systemet for masseovervåking, som Stortinget har vedtatt, utfordrer selve kjernen i ytringsfriheten og kildevernet. Det er derfor svært viktig at vi ikke bare utfordrer dette, men også at systemet innrettes på en måte som gjør at vi kommer i en situasjon der kilder ikke ønsker å ha dialog med journalister fordi staten lytter, sier Varden-redaktør Tom Erik Thorsen.

Saken føres med en lang rekke partshjelpere: Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk PEN, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening og Den Norske Forleggerforening.

Onsdag 4. desember var det vitneforklaringer både fra saksøkere. representanter for partshjelperne og fra sakkyndige vitner oppnevnt av saksøker.

Les vitneforklaringen til Tom Erik Thorsen her

Les vitneforklaringen til Kjersti Løken Stavrum her

Elin Floberghagen, ansvarlig redaktør i Norsk Presseforbund, forklarte seg på vegne av presseorganisasjonene som er partshjelpere. Les hennes partsforklaring her.

Mer informasjon om saken finnes her.

Trenger du rådgivning?

Kontakt oss på telefon eller e-post

Kontakt oss
Reidun Kjelling NybøReidun Kjelling Nybø

Vi er tilgjengelige via hotline 24/7 for alle medlemmer

Utforsk ressursene

Let i NRs veiledere, domsarkiv, rapporter, kursopptak og spørsmål & svar

Trykk Enter for å søke..

Se alle ressurser

Til forsiden

Til forsiden

Designet og utviklet av Kult Byrå