Redaktørspor på Nordiske Mediedager
Skal du på Mediedagene i Bergen denne uka? Da kan du ha nytte av våre anbefalinger av sesjoner for redaktører og andre medieledere.
Først publisert
I samarbeid med NMD pleier NR og MBL å anbefale noen sesjoner som svært mange medieledere vil ha nytte av:
TORSDAG 5. MAI
Hva er det med VG? Hva er det som gjør at VG, selv etter harde slag der troverdigheten settes på prøve, vinner SKUP, Den store journalistprisen og blir Årets Mediehus? Er dette kultur? Sitter det i veggene? Er det ledelse? Er det forankret i strategi? Eller er det en hemmelig VG-ånd som gjør at ansatte blør for drakta? Vi har spurt sjefredaktør Gard Steiro: Hvordan bygger VG laget? Deltakere: Gard Steiro, Ola E. Stenberg, Maria Mikkelsen og Yasmin Sfrintzeris.
KL 0900 VGs Metode, PEER GYNT.
KL 10.00 USA etter Trump: Kampen for demokratiet, PEER GYNT. Har Donald Trump forandret det republikanske partiet og amerikansk politikk for alltid? Og vil han fra kulissene påvirke hvem som vinner mellomvalget i november? Hvordan har Trumps splittende populisme forandret hvordan journalister i Washington DC jobber og, ikke minst, hva de dekker? Få har fulgt amerikansk politikk tettere og lengre enn veteranen Carl Hulse. Som Chief Washington correspondent i New York Times har han i mer enn 35 år rapportert fra Washington og dekket syv presidentskap og intet mindre enn 18 valg til kongressen. Moderator: Sofie Høgestøl
Natt til tirsdag 10. august bestemmer en rekke spillere å invitere til nachspiel på Brann Stadion etter en bedre middag med lagkameratene i sentrum. Med seg inviterer de en rekke gjester, i hovedsak unge kvinner, som blir med på festen. Dagen etter begynner ryktene å gå. Én time over midnatt onsdag 11. august publiserer Bergens Tidende den første saken i det som skal bli en av de største sportsjournalistiske sakene i norsk presse noensinne. Skandalen er løs. Sport, krim, sladder og rykter. Slik jobbet journalistene i BT-sporten med saken som ble sitert verden rundt da nyheten sprakk sensommeren 2021. Moderator: Jeannette Platou. Deltakere: Mads Bøyum, Anders Pamer og Øystein Vik.
KL 11.00 NMD FORDYPNING: En natt på stadion. Slik jobbet BT med nachspiel-skandalen, TROLDTOG.
Hvordan blir arbeidslivet etter pandemien? Er vi lei av hjemmekontor, eller blir veksling mellom kjøkkenbordet og kaffeautomaten på jobben den nye normalen? Og skjønner vi hva som blir konsekvensene av et slikt hybridarbeidsliv? Den amerikanske journalisten Anne Helen Petersen skriver Substack-nyhetsbrevet Culture Study, og har skrevet bøkene Out of Office: The Big Problem and Bigger Promise of Working From Home og Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation. Hun kommer til Bergen for å gi sitt syn på hvordan arbeidslivet blir de kommende årene. Og hvordan ser dette ut med norske briller? Moderator: Sun Heidi Sæbø. Deltakere: Anne Helen Petersen, Dag Idar Tryggestad, Winta Negassi og Mette Krogsrud.
KL 11:00 Hybridarbeidslivet - en fleksibel forbannelse? DOVREGUBBEN.
Etter to uforutsigbare år med koronakrise opplever vi plutselig et Europa i krig, der suget etter nyhetsjournalistikk kan virke som ett av få lyspunkter. De siste rapportene viser nemlig oppløftende leser- og seertall fra et nyhetssøkende folk. Men der tillit er medienes viktigste kapital, er desinformasjon og mistro en økende utfordring for alle som befatter seg med journalistikk. Tradisjonen tro har vi samlet medietopper for å snakke om dette! Og om konkurranse, rettigheter, forretningsmodeller, strømmekrigen, bærekraft, sårbarhet og samarbeid - og kampen om talentene. Moderator: Kjetil H. Dale. Deltakere: Kristin Skogen Lund, Olav T. Sandnes, Espen Skoland, Anders Jensen
KL 12.45 Toppmøtet, PEER GYNT.
KL 12.45 Slik avslørte Aftenposten stortingspolitikerne, KLOKKEKLANG. Høsten 2018 åpnes et skap i maktens korridorer på Stortinget. I årene som følger begynner haugen av beinrester å tårnes opp. Med blant annet systematisk metodearbeid, pågangsmot og innsikt, har journalistene i Aftenposten stått i spissen for avsløringene som har ført til fengselsstraff, rettssaker og politisk exit på det høyeste nivået. Bli med når journalistene i Aftenposten forsøker å trekke en rød tråd fra Keshvari til Ropstad, og hvordan de har jobbet med sakene og komplekset i snart fire år. Deltakere: Henning Carr Ekroll, Vegard Venli, Carl Alfred Dahl og Nina Selbo Torset
KL 14.00 KPI-er og Business cases: Har blårussene kuppet redaksjonene? DOVREGUBBEN. I stordataens tidsalder der alt kan måles holder det ikke lenger bare med en god journalistisk idé. Business caser, KPI-er, metrics og brukeranalyser har etter hvert blitt en integrert del av den redaksjonelle prosessen. Vi har invitert fire toppsjefer fra store norske mediehus for å snakke om utfordringene og mulighetene i den digitale medieøkonomi fremover. Moderator: Erik Waatland. Deltakere: Trond Sundnes, Siv Juvik Tveitnes, Dag Sørsdahl og Anders Møller Opdahl.
KL 14.00 Party-gate: Hun avslørte Boris Johnson. PEER GYNT. Pippa Crerar er politisk redaktør i Daily Mirror. Hun er også journalisten som avslørte den første julefesten i Downing Street - og igangsatte det som senere skulle bli kjent som Partygate. Til Mediedagene kommer Crerar for å fortelle om hvordan hun jobbet frem saken som kunne bety begynnelsen på slutten for en statsminister, om konsekvensene og hva saken har gjort med folkets tillit til den styrende klassen. Og hva er det som kan forklare Johnsons evne til å holde seg i posisjon? Moderator: Yngve Kvistad.
KL 15.00 Digitale vitnesbyrd og open-source: Kampen om sannheten i Ukraina-krigen. KLOKKEKLANG. Kampen om sannheten i Ukraina-krigen har vist hvor viktig kunnskap om såkalte open-source intelligence-metoder (OSInt) og digitale verktøy er i den moderne konfliktjournalistikken. Sam Dubberley er ekspert på digitale undersøkelser av krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd og har jobbet med å utvikle open-source metodikk i over ti år. Med ferske eksempler fra krigen i Ukraina kommer Dubberley til Mediedagene for å fortelle og demonstrere hvordan man samler inn, arkiverer og verifiserer digitale vitnesbyrd fra krigens kaotiske slagmark slik at de skyldige kan stilles til ansvar.
FREDAG 6. MAI
KL 09.00 Sportsvasking, Qatar-VM og medienes dilemma. PEER GYNT. I Norge skal VM vises på NRK og TV 2. Hvordan skal de og andre store medier dekke mesterskapet? Er det kun underholdning, eller tør man stille kritiske spørsmål? Fire norske redaktører kommer til Nordiske Mediedager for å forklare og forsvare egen dekning av fotballfesten fra Qatar. Moderator: Lilla Sølhusvik. Deltakere: Egil Sundvor, Tora Bakke Håndlykken, Håvard Melnæs og Vegard Jansen Hagen.
KL 10.00 NMD FORDYPNING: Hva kan AI fortelle oss om norske medier TROLDTOG. Gjennom sitt digitale engasjement setter frustrerte nordmenn i Facebook-grupper i økende grad agendaen for nyhetsbildet. Konsekvensen er at grensene mellom den virkeligheten som formidles på uredigerte plattformer og den virkeligheten som dekkes av etablerte, redaktørstyrte medier, blir mer porøse. Er det noen grunn til å tro at den utviklingen kan bidra til et mer opplyst ordskifte? Og hvordan preger samtalene som foregår på algoritmestyrte plattformer egentlig norske medier og debatter? Som leder for innsiktsarbeidet i Faktisk.no, vil Morten Langfeldt Dahlback fortelle hvilke svar de har funnet – og hva de betyr for norske medier.
KL 10.00 På innsiden av hacking, spionasje og internasjonalt maktspill. KLOKKEKLANG. Hvordan dekker du en sak som involverer hemmelige og potensielt farlige kilder som CIA, det israelske forsvarsdepartementet og saudiarabiske sikkerhetstjenester? Og hvordan bygger du tillit og ivaretar sikkerheten for deg selv og for kildene dine i et overvåket miljø? Mark Mazzetti fra New York Times er en Pulitzer Prize-belønnet reporter og forfatter av den bestselgende boken "The Way of the Knife". Mark tar oss med inn i en verden av spioner og viser hvordan han og kollegene hans har kunnet rapportere om og få bekreftet Pegasus-undersøkelsene.
KL 11.00 Medieundersøkelsen: Bør klimaforskerne fortelle oss at det går til helvete? DOVREGUBBEN. I 2022 har Medieundersøkelsen gått ut til norske journalister, redaktør og forskere, i tillegg til Norges øvrige befolkning. Blant forskerne, journalistene og redaktørene kan vi også se nærmere på dem som jobber med klima. På Mediedagene får du resultatene, og vi har invitert et utvalg tydelige stemmer for å diskutere sentrale problemstillinger knyttet til hvordan forskere og medier bør forholde seg til klimakrisen. Moderator: Ingerid Stenvold. Deltakere: Kikki Flesche Kleiven, Nils Chr. Stenseth, Jon Hustad, Frøy Gudbrandsen og Erik Knudsen.
KL 11.00 Aarebrotsamtalen: Krig i Europa og en ny verdensorden. PEER GYNT. 24. februar angrep Russland nabolandet Ukraina og innledet med det en ny tidsalder i europeisk historie. Verden var i sjokk. Drømmen om et forent og fredelig Europa brast. Årets Aarebrotsamtale handler om krigen i Ukraina, de menneskelige konsekvensene og de storpolitiske ringvirkningene. Moderator: Fredrik Solvang. Martin Paulsen, Kalle Kniivilä og Ine Eriksen Søreide.
Hvordan er det å jobbe i lokalavis når Putins invasjonskrig får direkte konsekvenser for dagliglivet i tettstedet man dekker? Sør-Varanger Avis, med tilhold i Kirkenes, er lokalredaksjonen i Norge som er tettest på den russiske grensen. Hvordan endres journalistikken av storpolitikk og krig? Hvordan dekker en redaksjon på fire personer hverdagen til de vanlige menneskene i Norge som er tettest på russergrensen? Redaktør Gunnar Sætra kommer til Nordiske Mediedager for å fortelle hvordan det er å jobbe med alt fra russisk boikott til debatt om kyrilliske bokstaver på gateskilt i Kirkenes.
KL 12.45 Slik blir mediene rundlurt av oppmerksomhetsøkonomien. KLOKKEKLANG. Hvordan nyhetsmedier forholder seg til sosiale medier og oppmerksomhetsøkonomien generelt er et tema Charlie Warzel i The Atlantic har skrevet mye og innsiktsfullt om. Denne sesjonen vil utforske hvordan internett forvrenger vår oppmerksomhet, og om mediene kan bidra til å bringe klarhet til et fragmentert informasjons-økosystem. Moderator: Christina Pletten.
Under Skurdals ledelse har Klassekampen økt opplaget med 25 prosent og satset tyngre på undersøkende journalistikk. Oslo Redaktørforening kåret tidligere i år Skurdal til «Årets redaktør», og beskrev henne som «en dreven medieleder som viser tydelig retning og gir andre tillit». I denne fordypningen deler Mari Skurdal sine tanker rundt god ledelse.
KL 14.00 NMD FORDYPNING: Mari Skurdal: Slik leder jeg. TROLDTOG.