Seminar om journalistsikkerhet
I gjennomsnitt blir det drept én journalist hver uke. Onsdag 29. oktober arrangerer Den norske UNESCO-kommisjonen og samarbeidspartnere et seminar om journalistsikkerhet i Oslo.
Først publisert
Anledningen er Den internasjonale dagen for bekjempelse av straffefrihet for overgrep mot journalister (the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists).
Medieansatte utsettes i tillegg for vold, trusler, sjikane, ulovlige arrestasjoner og kidnappinger. De færreste journalist-overgrepene blir etterforsket og gjerningsmennene går som regel fri. Denne straffefriheten bidrar til selvsensur som fratar samfunnet viktig informasjon. På bakgrunn av dette, vedtok FNs generalforsamling i fjor høst at 2. november skal være en internasjonal dag som setter søkelyset på viktigheten av å etterforske journalistangrep. Siden 2. november i år faller på en søndag, arrangeres seminaret i Oslo 29. oktober.
Angrep på journalister er et angrep på ytringsfriheten. At journalister og medieansatte får utføre jobben sin uten å risikere egne liv er en forutsetning for demokrati. Journalisters sikkerhet og pressefrihet er blitt et viktig felt for FN, og UNESCO har en spesiell rolle. Hver gang en journalist blir drept, sender UNESCOs generaldirektør ut en fordømmelse. Drapene blir også notert på denne nettsiden.
Seminaret er åpent for alle, og det er ikke påmelding.
PROGRAM
12:00-12:15: Åpning ved Tora Aasland, leder for Den norske UNESCO-kommisjonen
12:15-13:30:Hva kan gjøres for å styrke journalisters sikkerhet – fysisk og rettslig – fra redaksjonenes side, nasjonale myndigheter og gjennom internasjonale organisasjoner?
Innledninger ved statssekretær Bård Glad Pedersen (UD) og William Horsley (Association of European Journalists.) Glad Pedersen er involvert i arbeidet med stortingsmeldingen om menneskerettigheter som kommer i løpet av de nærmeste ukene. Horsley er ekspert på temaet, og er en av de ansvarlige for Europarådets/FNs offisielle markering av dagen i Strasbourg 3. november. I tillegg deltar den italienske freelance-journalisten Francesca Borri og NTBs nyhetsredaktør, Ole Kristian Bjellaanes, i debatten.
13:30-13:45: Kaffepause
13:45-14:30: Presentasjon av et nytt forskningsprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus om redaksjoners rutiner for oppfølging av journalister som dekker konflikter.
Dette er en sammenlignende studie mellom redaksjoner i en rekke land. Studien legges frem av professor Rune Ottosen og vitenskapelig assistent Marte Havikbotn Høiby.
14:30-14:45: Kaffepause
14:45-15:30:Hvordan kan norske medier dekke IS og andre ekstremistorganisasjoner uten å bli del av deres propagandaapparat?
Deltakere i paneldebatt: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Knut Magnus Berge, utenriksredaktør i NRK og Kjetil Stormark, frilanser, forfatter og leder av Hate Speech International.
Aftenposten-journalist Per Anders Johansen er moderator.
Arrangører: Den norske UNESCO-kommisjonen, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund, Norsk PEN og Fritt Ord.