Skal utrede tolkning av sitatstrek-regel
Norsk Presseforbunds styre vedtok fredag å utrede de ulike tolkningene av punkt 3.7 i Vær varsom-plakaten om bruk av sitatstrek. Norsk Redaktørforening hadde brakt inn saken etter to PFU-uttalelser i desember der PFU la opp strengere krav rundt bruk av sitatstrek enn det som har vært vanlig i norsk presse
Først publisert
I sitt møte 17. desember 2015 avga PFU to uttalelser (sak 355/14 og sak 263/15) der de uttaler at teksten etter en sitatstrek skal være et direkte sitat. Dette fikk Norsk Redaktørforening til å reagere. Tidligere generalsekretær og nåværende spesialrådgiver Nils E. Øy skrev et innlegg om dette der han påpekte at tolkningen av punkt 3.7 i VVP som PFU la til grunn ikke stemte med plakatteksten og heller ikke av forarbeidene for dette punktet.
PFUs-leder Alf Bjarne Johnsen svarte at PFU vil ha redaksjonene bort fra gjeldende praksis med å sette "påstandstrek" foran en påstand.
Norsk Redaktørforening behandlet saken i sitt styremøte 9. februar og vedtok å ta initiativ til å ta opp saken i styremøte i Norsk Presseforbund. Henvendelsen gjaldt både bruk av sitatstrek og det faktum at PFU i utvalgsmøter har trukket inn klagepunkter som påklagede redaksjoner iikke har hatt anledning til å imøtegå.
PFU-leder Alf Bjarne Johnsen ga i NP-styremøtet uttrykk for at han var enig i at det var nødvendig å løfte saken opp på et høyere nivå.
– PFU prøver å bringe tittelen i samsvar med sakens innhold. Det har vært et dillemma i noen år at det motsatte har vært tilfelle, at redaksjoner tar et sammentrekk av artikkelen og lar det stå etter en påstandsstrek i tittelen. Man finner ofte ikke dekning i stoffet, sa Johansen.Han understreket imidlertid at han ikke ønsker en omkamp om sitatpraksisen som beskrives i punkt 3.7.
NRs styreleder Harald Stanghelle presiserte i at han er enig i at det skal være samsvar mellom tittel og innhold. Det er et hovedprinsipp i presseetikken, påpekte han. Han var derimot ikke enig om presis gjengivelse av sitater når det benyttes sitatstrek.
– Det er tilstrekkelig at det er dekning i stoffet. Det er dagens praksis. Skal praksisen endres må det kommuniseres tydelig ut, sa Stanghelle.