Utøya-ofre fornøyd med mediene
Ny studie viser at de fleste overlevende etter 22.juli-tragedien opplevde kontakten med mediene som positiv.
Først publisert
Det er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som står bak undersøkelsen, ifølge NRK.
Nesten alle de overlevende fra massakren på Utøya i 2011 (94 prosent) ble kontaktet av mediene etter de traumatiske hendelsene. Men flertallet - rundt to tredjedeler av de som deltok i undersøkelsen, opplevde kontakten med mediene som positiv. Rundt to tredjedeler av de overlevende fra Utøya deltok i studien.
Seniorforsker ved NKVTS Siri Thoresen er overrasket over funnene.
- Man kan tenke seg at mediene ble oppfattet som påtrengende i slike situasjoner. Med et tidspress å jobbe under, kan det være vanskelig for journalistene å få til dette på en god måte. Men de fleste i vår studie synes at måten de ble kontaktet på, og gjennomføringen av intervjuene, foregikk på en måte de var fornøyde med. Det synes vi er veldig bra, sier Thoresen til NRK.
Rundt én av ti opplevde derimot møtet med media som en belastning, og noe de angret på i ettertid. I en kronikk i Aftenposten går forskerne Siri Thoresen, Grete Dyb og Tine Jensen fra NKVTS og Trond Idås fra Norsk Journalistlag nærmere inn på undersøkelsen.
I kronikken legger de vekt på at det står respekt av norske medier, som opptrådte på en varsom måte overfor Utøya-ungdommene. De er også imponert over ungdommene sopm har vært villige til å dele sine erfaringer og synspunkter med offentligheten. Men kronikkforfatterne understreker at møtet med mediene i noen tilfeller bidro til posttraumatiske stressreaksjoner og avslutter med en påminnelse om ekstra varsomhet når krisen rammer.