Vil ha forpliktende åpenhets-tiltak
Medieorganisasjonene ber regjeringen fremme mer forpliktende forslag i forbindelse med det internasjonale initiativet Open Government Partnership.
Først publisert
Open Government Partnership (OGP) er et frivillig samarbeid mellom ulike regjeringer og det sivile samfunn for å gjøre offentlig forvaltning bedre og mer ansvarlig overfor innbyggerne. Norge har vært med fra starten i 2011. Etter et initiativ fra president Obama i 2010, lanserte åtte land i september 2011 det internasjonale prosjektet ”Open Government Partnership” (OGP). Disse åtte landene var USA, Brasil, UK, Indonesia, Mexico, Sør-Afrika, Filippinene og Norge. I dag utgjør disse åtte landene, sammen med Tanzania og ni organisasjoner fra det sivile samfunn, OGPs styre. OGP er ikke noen formell organisasjon, men et et frivillig samarbeid (partnerskap) mellom ulike regjeringer og det sivile samfunn. I denne sammenhengen defineres det sivile samfunn både som frivillige organisasjoner (Non Governmental Organisations - NGOer), arbeids- og næringsliv og innbyggere. Etter lanseringen i 2011 har flere land sluttet seg til samarbeidet, som nå teller 58 land. Land som vil bli med i prosjektet må oppfylle visse minimumskriterier knyttet til åpenhet, demokrati, involvering og samfunnsdeltakelse og integritet. Det internasjonale sekretariatet i OGP er plassert i Washington D.C., mens ledelsen av OGP går på rundgang. For tiden er det UK (leder) og Indonesia (nestleder) som leder prosjektet sammen med representanter for det sivile samfunn. Det viktigste virkemiddelet i OGP er de nasjonale handlingsplanene som skal inneholde konkrete forpliktelser. Handlingsplanene skal utarbeides i samarbeid med det sivile samfunn, og de skal oppdateres med jevne mellomrom. Første versjon av den norske handlingsplanen ble lansert i september 2011. Norge har startet arbeidet med versjon 2 av handlingsplanen. Det er sendt ut et høringsbrev hvor departementet ber om innspill til en oppdatert utgave av Norges handlingsplan for Open Government Partnership. Høringsfristen var 18. juli 2013.
Norsk Presseforbund (NP), Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) har i en felles høringsuttalelse gitt uttrykk for at man mener den norske handlingsplanen er for lite konkret og ambisiøs. Medieorganisasjonene foreslår derfor en rekke tiltak for å gjøre planen mer målrettet. Blant annet vil organisasjonene ha "aktiv dokumentoffentlighet", herunder mer offentliggjøring av fulltekstdokumenter på nettet og søkbare postjournaler i alle kommuner, offentliggjøring av Stortingets besøksregister, bedre varslervern, innsyn i offentlig eide selskaper uten fast ansatte, mer åpenhet i norske selskaper generelt og bedre regler for gjenbruk av offentlig informasjon.